alles over

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken die je kunt afsluiten om een woning te kopen of te verbouwen.

De hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken die je kunt afsluiten om een woning te kopen of te verbouwen. Hieronder staan de meest voorkomende hypotheken beschreven.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag af. Hierdoor wordt de schuld steeds kleiner, en daarmee ook de rentelasten.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. In het begin betaal je voornamelijk rente, later juist meer aflossing.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niets af. Hierdoor blijft de schuld gedurende de hele looptijd gelijk. Wel betaal je rente over de hele looptijd.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaal je gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en premie voor een spaarverzekering. Met de spaarverzekering bouw je kapitaal op waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld wordt afgelost.

Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek betaal je gedurende de looptijd maandelijks een vast bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en premie voor een beleggingsverzekering. Met de beleggingsverzekering bouw je kapitaal op waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld wordt afgelost.

Naast deze hypotheekvormen zijn er nog diverse andere varianten mogelijk, zoals de hybride hypotheek en de familiehypotheek. Het is verstandig om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden en bijbehorende voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

No items found.

Wat is de courtage van een makelaar ?

Het begrip makelaarscourtage zijn de kosten die je betaalt aan een makelaar voor de verkoop van je woning. In 2023 liggen deze kosten tussen 0,80% tot 1,3 %. Belangrijk is te achterhalen wat er allemaal in het pakket zit. Zoals : bezichtigen, koopovereenkomst, plaatsen woningsites, foto's, energielabel en onderhandelingen

Wat is een taxatie?

Een taxatie van een woning is een professionele beoordeling van de waarde van een woning. Dit wordt gedaan door een taxateur die gespecialiseerd is in het beoordelen van onroerend goed. Een taxatie wordt vaak uitgevoerd wanneer er een hypotheek nodig is voor de aankoop van een woning, maar kan ook worden uitgevoerd voor andere doeleinden, zoals het vaststellen van de waarde van een woning bij een scheiding of erfenis.

Bij een taxatie wordt gekeken naar verschillende aspecten van de woning, zoals de locatie, het bouwjaar, de staat van onderhoud, de grootte van de woning en het perceel, de indeling en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een tuin of garage. Ook wordt gekeken naar de marktsituatie in de omgeving en naar vergelijkbare woningen die recentelijk zijn verkocht.

Op basis van al deze factoren bepaalt de taxateur een waardeoordeel van de woning. Dit waardeoordeel wordt vastgelegd in een taxatierapport. In dit rapport staat de waarde van de woning vermeld en worden ook de gebruikte gegevens en de gehanteerde methodiek toegelicht. Het taxatierapport wordt vaak gebruikt als basis voor het verstrekken van een hypotheek.

.

Moet ik meedere hypotheekadviseurs uitnodigen ?

Wij adviseren minimaal 2 hypotheekadviseurs te laten langskomen zodat je werkwijze en prijs met elkaar kan vergelijken voor optimaal resultaat bij de juiste hypotheek en tegen welke kosten

Waar vind je veel nieuwbouw woningen ?

Er zijn verschillende manieren om nieuwbouwwoningen te vinden. Hier zijn enkele tips:

  1. Projectontwikkelaars: Veel projectontwikkelaars hebben een website waarop ze hun nieuwbouwprojecten presenteren. Je kunt je daarop inschrijven als geïnteresseerde en zo op de hoogte blijven van nieuwe projecten en ontwikkelingen.
  2. Makelaars: Je kunt een makelaar inschakelen die gespecialiseerd is in nieuwbouwprojecten. Deze makelaar kan je informeren over nieuwe projecten en je begeleiden bij het aankoopproces.
  3. Bouwbedrijven: Bouwbedrijven hebben vaak een afdeling die zich bezighoudt met de verkoop van nieuwbouwwoningen. Via hun website kun je op de hoogte blijven van nieuwe projecten en informatie opvragen.
  4. Gemeente: Gemeenten hebben vaak een overzicht van nieuwbouwprojecten die in de planning staan of in ontwikkeling zijn. Dit overzicht is vaak te vinden op de website van de gemeente.
  5. Woonsites: Op diverse woonsites kun je zoeken naar nieuwbouwwoningen in verschillende regio's. Ook is het mogelijk om je hier aan te melden voor nieuwbouwprojecten in specifieke gebieden.

Hypotheekadviseur

Bereken meteen de kosten van hypotheekadviseur

Artikelen over woning verkopen

No items found.